2013. március 25., hétfő

Répatorta

Húsvétra való tekintettel a minap az interneten szembejött egy hagyományos, pofonegyszerű répatorta receptje. Uccu neki, paleosítottam. Az eredmény mennyei, könnyű, puha, szaftos, a tetején lévő krém nélkül is (ezzel ugyanis nem vesződtem). Húsvétra majd egy krémet is kreálok hozzá.
Manócska mostanában elég visszafogottan viszonyul a sütikhez, ha látja, hogy mi eszünk, megkóstolja, de uzsonnára inkább gyümölcsöt, omlettet vagy épp téliszalámit savanyú uborkával kíván, merthogy eljött a saját kívánságok (akarat) ideje, mind időben, mind mit-ben... Ha úgy érzi, hogy jó lenne valamit harapni, akkor vagy az etetőszékéhez ballag és kapaszkodik felfelé vagy a hűtő felé veszi az irányt és mutogat, hogy nyissuk ki, ha kinyitjuk, keres valami fogára valót, de volt már, hogy narancsra fájt a foga, akkor a kamraajtóhoz ment... Szülő legyen a talpán, aki nemet tud ilyenkor mondani. Értelmes gyerek, na, nem hiába az a sok halolaj :)
De térjünk a lényegre:

Répatorta

Hozzávalók:
300 g reszelt sárgarépa
2 tojás
140 ml kókuszzsír felolvasztva
75 g xilit
75 g dió durvára aprítva
160 g őrölt mandula (Lidl)
1,5 kk. sütőpor
0,5 kk. szódabikarbóna
1 kk. fahéj

Elkészítés:
A répát, a xilitet, a tojást és a fahéjat habverővel felverjük, majd hozzákeverjük az olvasztott kókuszzsírt. Egy másik tálban összekeverjük a mandulát a sütőporral és a szódabikarbónával, illetve a dióval. Majd a répás masszához adjuk a mandulás keveréket. Jól összekeverjük, kizsírozott, 20-22 centis tortaformába öntjük (én 26-osban készítettem, kicsit vékonyabb lett). 180 fokon, 30-35 percig sütjük.
Érdemes hagyni a répákat és a tojásokat szobahőmérsékletűre melegedni. Nekem "hűtőhidegek" voltak és a kókuszzsír megkeményedett keverés közben, a masszát kicsit macerás volt a tortaformába tenni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése